NIS2: Aangescherpte cybersecurity en proactieve OT-security | octoplant

NIS2 en de noodzaak van proactieve OT-Security

De nieuwe NIS2-security richtlijn moedigt alle Europese middelgrote en grote organisaties in kritieke sectoren aan om zich beter voor te bereiden op cyberaanvallen, uitgebreide cyberrisico evaluaties uit te voeren, medewerkers, cyberbewust te maken en robuuste security-maatregelen te implementeren. Met kritieke sectoren bedoelen we o.a. aanbieders van telecomdiensten en energievoorziening, beheerders van spoorweginfrastructuur, financiële dienstverleners, afval- en waterbeheerbedrijven, post- en koeriersdiensten, fabrikanten van medische hulpmiddelen en overheidsdiensten. 

Inhoudsopgave

Cyberrisico's van OT-systemen

Wat veel organisaties zich wellicht niet direct realiseren, is dat NIS2 ook van toepassing is op hun Operationele Technologiesystemen zoals machines. Deze OT-systemen zijn te vinden in een groot aantal sectoren en voeren een breed scala aan taken uit, variërend van het besturen van robots op een productievloer tot het bewaken van vitale infrastructuur als drinkwatervoorziening, elektriciteitsnet, olie en gasvoorziening, de infrastructuur van onze communicatie en het openbaar vervoer. 

Om tal van redenen worden OT-systemen steeds vaker gekoppeld aan IT-systemen en dit brengt de nodige cyberrisico’s met zich mee. Het ongemerkt openzetten van de achterdeur in OT-systemen kan daardoor tot gevaarlijke situaties leiden en een enorme maatschappelijke impact hebben. Cybercriminelen kunnen onze maatschappij flink ontwrichten en zijn dan ook als geen ander op de hoogte van deze zwakke plekken en maken daar dan ook graag misbruik van.

NIS2-OT-security-Cyber-security-bij-OT-systemen
NIS2: Proactieve OT-Security voor Europese kritieke sectoren

Data- en OT-endpoint beheer met octoplant

De NIS2-security richtlijn brengt ons in een nieuw tijdperk van proactieve OT-security waarbij uitval t.g.v. een cyber aanval zoveel mogelijk dient te worden geminimaliseerd. 

octoplant is een effectieve oplossing voor gegevens- en back-up strategie in een OT-omgeving.

Asset Management

De asset managementfunctie stelt je in staat om alle activa in de productie te catalogiseren en te bewaken. Met deze functie registreer je elke PLC, frequentieregelaar, robot etc. Voorzien van alle belangrijke details en controleert ze op kwetsbaarheden t.a.v. security.

Versiebeheer

Met de versiebeheerfunctie leg je gedocumenteerd elke softwarewijziging vast in een archief zodat bekend is wie, waar, wanneer en waarom een wijziging heeft aangebracht?  Na een fout of een cyberaanval kun je altijd terugvallen op een goed werkende eerdere versie.

Toegangscontrole

De octoplant toegangscontrole bepaalt gedetailleerd wie gemachtigd is om welke gegevens te bekijken en/of te wijzigen.

Automatische Back-up

De Automatische back-up functie controleert op gezette tijden alle geregistreerde systemen op veranderingen. Het systeem slaat de back-ups op in een archief en presenteert per direct, op een inzichtelijke manier, alle afwijkingen per e-mail.

Back-upstrategie

De back-upstrategie van het archief bepaalt welke gegevens waar en hoe lang redundant worden opgeslagen om op elk moment toegang te hebben tot een veilige kopie van alle productiesoftware en -data.

PLC-Cyber-Security-Data-Security_Databescherming_PLC-security_Veiligheid-PLC
OT Cyber-Security: Beveilig OT-systemen met octoplant

Conclusie

NIS2 dwingt Europese organisaties in kritieke sectoren tot een proactieve benadering van OT-security. Met functies zoals Threat protection en Instant recovery van de oplossing octoplant kunnen bedrijven hun OT-systemen effectief beheren, cyberrisico's en kwetsbaarheden minimaliseren en zich beter beschermen tegen cyberaanvallen, waardoor de veerkracht van essentiële infrastructuren wordt versterkt.

Agilitec richt zich vanaf het begin op het verbeteren van softwarewijzigingsbeheer in PLC/SCADA-installaties. Inmiddels is Agilitec ruim 20 jaar distributeur voor de regio België, Nederland en Luxemburg. Vraag een demo aan, neem contact met ons op of bel direct naar +31 76 5156572 voor meer informatie!